Veelgestelde vragen

Is cava Spaanse champagne?

Dat zou je kunnen zeggen, ware het niet dat "champagne" een beschermde oorsprongbenaming is. "Cava" is dat ook trouwens.

Cava – afgeleid van het Spaanse woord voor ondergrondse kelder - is de Spaanse bubbelwijn, die sinds de jaren 1800 vooral in de Penedèsstreek, een wijngebied ten zuid-westen van Barcelona in Catalonië geproduceerd wordt. Maar Ook in Arragon, Rioja, Extremadura en Valencia wordt cava gemaakt.

Wijnen met de kwaliteitsaanduiding ”Cava” zijn gemaakt volgens de methode van de tweede gisting van minstens negen maanden op de fles (método tradicional). Deze methode is gelijk aan de méthode traditionnelle in Frankrijk. Om die reden wordt cava wel eens "Spaanse champagne" genoemd, maar dit is wijnkundig gezien fout, aangezien enkel schuimwijn afkomstig uit de Champagnestreek de naam champagne mag dragen. Zo mag ook enkel bubbelwijn uit Spanje, die voldoet aan bepaalde regels "cava" genoemd worden. Een wet en een toezichthoudende commissie waken sinds november 1991 over de constante kwaliteit van de cava. Een echte cava is aan de vierpuntige ster onderop de kurk te herkennen.

Samengevat: cava is geen champagne maar wel gelijkwaardig.

Wat is het verschil tussen cava Brut en Brut nature

De zoetheid hangt van de hoeveelheid suiker af in toevoeging na het verwijderen van de gistprop. Met de kurkafdichting gaat de wijn dan zijn periode van tweede gisting in. Van zeer droog naar zoet zijn er zeven categorieën:

  • Brut nature: zonder toevoeging van suiker
  • Extra brut: niet meer dan 6 gram per liter
  • Brut: 6 tot 15 gram per liter
  • Extra seco: 12 tot 20 gram per liter
  • Seco: 17 tot 35 gram per liter
  • Semi-seco: 33 tot 50 gram per liter
  • Dulce: meer dan 50 gram per liter