Bodega

In zijn zoektochten naar Spaanse lekkernijen, besteedt Armando veel aandacht aan kwaliteit, kleinschaligheid en exclusiviteit. Ook de kleinere bodega's (wijnhuizen) timmeren hard aan de weg die leidt naar hoge kwaliteit in Spaanse wijn. Onze wijnmakers verbouwen hun eigen druiven op en rond het domein van de bodega. Ze investeren in infrastructuur en in moderne apparatuur. Zo combineren ze de vakkennis en het respect voor traditie die ze overnamen van vorige generaties, met nieuwe technieken om de kwaliteit te controleren en constant te houden. Hoogstaande natuurlijke en biologisch wijnen, met respect voor mens en milieu zijn er het resultaat van.


 

Pago de Tharsys

(DO Cava, Vinos de Pago)
 
Kleine bodega gebouwd op de resten van een oude kelder uit 1808. Deze kelder werd opnieuw in gebruik genomen toen de familie van Vicente Garcia er in het begin van de 20ste eeuw een nieuwe wijnmakerij uit de grond stampte. Pago betekent “klein dorp” en Tharsys was de Griekse veroveraar die Requena, het dorp waar de DO of oorsprongbenaming naar genoemd is, nabij Valencia, in 1531 voor Christus stichtte. Was wijn voorheen een alledaagse maaltijddrank, Tharsys maakte hem tot een edeldrank om van te genieten en om feestelijke momenten te vieren.

Pago de Tharsys werkt op een strikt ecologische manier en heeft daarvoor een licentie (P2175) ontvangen van het Comitè d’Agricultura Ecològica de la Communitat Valencia, door de Europese Unie gemachtigd om de nodige controles en certificeringen uit te voeren inzake ecologische productie.

Bodegas Sinforiano

(DO Cigales, Vinos de la Tierra Castilla y Leòn)

Familiebodega gesticht door Sinforiano Vaquero Centeno. Sinds enkele jaren hebben zijn drie zonen de teugels in handen. De wijnmaker is echter een vrouw. Ruth Sierra de la Gala werkt vanuit de bronnen die de wijnstreek te bieden heeft: bodem, ranken en druiven zijn de uitgangspunten van waaruit ze de vernieuwende auteurswijnen van Sinforiano vormgeeft. Zij creëerde op aangeven van Armando een rosado - typisch voor de DO Cigales - uitzonderlijk gerijpt op houten vat.

Predio De Vascarlon

(DO Rueda)

Decennialang wijdde de familie Calderón zich aan de Verdejo-teelt. Tot zij in 2003 besloten om aansluiting te zoeken bij de oude traditie van het wijnmaken van hun voorouders. Zij richtten een nieuwe, moderne en milieuvriendelijke bodega in, gelegen in het rivierenland ten zuiden van Valladolid, de witte wijnstreek bij uitstek van Spanje met oorsprongbenaming Rueda. De mooie Verdejo-wijnen van Predio de Vascarlón zijn geboren voor het huwelijk met zoetwatervisbereidingen.

Predio de Vascarlon is één van de eerste bodega’s waar we mee in zee gingen. En Atelier de eerste witte wijn die voor Armando’s Vineyard de grens overstak. Een fijne lange samenwerking, vooral omwille van de hoge, constante kwaliteit die Jesus Pablo Calderon de Frias jaar na jaar realiseert en de rustige striktheid waarmee hij de zaken aanpakt. Zo is "onze Rueda" intussen een echte klassieker geworden.

Castillo de Sajazarra

(DOC Rioja)

Traditionele familiale wijnmakerij in La Rioja Alta, die uitsluitend de vruchten van zijn eigen landerijen gebruikt om hoogstaande wijnen te maken op ambachtelijke en milieuvriendelijke wijze. Zonder kunstmatige toevoegingen om te filteren, te klaren of te bewaren. Wijnen die zich makkelijk laten drinken maar ook complex en elegant zijn.

De familie Líbano kocht het middeleeuwse kasteel in de jaren '60 om het te restaureren en de oude wijntradities nieuw leven in te blzen. De nieuwe bodega zag het licht in 1973. Met zijn ommuurde burcht, de tuinen, de wijnmakerij en de omliggende wijngaarden in de romantische glooiïngen van de hoge Rioja, vormt Castillo de Sajazarra een mooi geheel in de traditie van de authentieke 'chateau's'.

De Líbano's boeren op 50 hectaren, verspreid over 24 velden in de Rioja en 5 hectaren in Alella (ten noorden van Barcelona, Catalonië, op 1712 meter hoogte.

(Castillo de Sajazarra voert ook enkele (eerder zeldzame) koosjere wijnen in zijn assortiment. Wat bijvoorbeeld niet kan gezegd worden van de Joodse familie Rothschild…)

"Mijn vader wist dat de hoge Rioja beschikte over een rijke traditie, even uitzonderlijk als zeldzaam. Geboren uit het klimaat, het land en zijn unieke vruchten. Ik hoop de woorden te kunnen vinden om uit te drukken met hoeveel zorg en zachtheid wij vandaag omgaan met onze wijnstokken, onze wijnmakerij en de wijnen die eruit voortvloeien." Alfonso Líbano Daurella

Ad Libitum (Juan Carlos Sancha)

(DOC Rioja)

Organische wijnbouwerij onder leiding van Professor Oenologie, Juan Carlos Sancha, verbonden aan de Universiteit La Rioja. De kleinschaligheid laat creatieve experimenten toe met lokale en vergeten druiven, unieke melanges en eigenzinnige rijpingstrajecten.

Zo redde de professor een aantal minderheidssoorten van uitsterving door hen een nieuwe start te geven in zijn uiterst bijzondere wijnen. De witte tempranillo bijvoorbeeld, een mutatie van de traditionele rode druif. Of de Maturana tinta, een oude variëteit uit Navarra.

Hij gaf zijn assortiment de merknaam Ad Libitum (naar believen), verwijzend naar de vrijheid om iets te doen zoals je dat zelf wil. Wel is hij streng in de leer van de organische viticultuur: minimale interventie en natuurlijke puurheid in alle stadia van het teelt- en wijnmaakproces. De druiven worden liefdevol met de hand geplukt en volgens een oude techniek gefermenteerd in nieuwe houten vaten, die manueel te roteren zijn.

Vitivinicola Tandem

(DO Navarra)

Moderne, jonge bodega met een gepassioneerd management dat design koppelt aan traditie. Vitivinicola wijst op de nauwe band tussen de druivenboer en de wijnmaker. Tandem betekent "eindelijk" en verwijst naar de grote droom van het stichtersduo – Alicia Eyaralar en José Maria Fraile - die ten slotte werkelijkheid werd. Zij werken volgens de minimale interventiefilosofie.

Gelegen in de Yerri-vallei, precies op de oude pelgrimsweg naar Santiago de Compostella, werkt Tandem binnen de DO Navarra.

De bodega valt op in het landschap door de moderne architectuur, die de wijnmakerij gedeeltelijk ondergronds situeert en gebruikmaakt van strak ogend, natuurlijk en verkoelend beton. Het enorme frontraam springt als het ware op uit het landschap. 's Nachts werpt het licht op de vallei, de middeleeuwse traditie erend van kerken en kapellen die na zonsondergang verlicht werden om pelgrims de weg te wijzen.

Op de bovenverdieping bevinden zich de roestvrij stalen tanks voor het fermentatieproces, uitgerust met roerarmen die helpen het beste sap aan de druiven te ontrekken. Met behulp van de zwaartekracht stromen de wijnen dan in de cement tanks op de benedenverdieping, waar de wijnen rusten voor ze gaan rijpen in de 300-litervaten van Franse eik.

Duurzame landbouw, natuurlijke wijnen

De weersomstandigheden en het seizoen bepalen de bewerking van het land en de planten. Er staan 3000 planten per ha. De telers doen uitsluitend wat nodig is en de wijnranken worden niet extra beregend of geïrrigeerd. Zo kunnen de druiven het best uitdrukking geven aan het karakter van de bodem. De oogst valt relatief laat en de druiven hebben een natuurlijke zuurte. 

De wijnmakers typeren hun creaties als natuurlijke bergwijnen, met elegantie en frisheid als belangrijkste karakteristieken. Ze gebruiken geen additieven of filterchemicaliën.

De bodega is natuurlijk gekoeld (betonconstructie) en is gericht naar het noorden, waardoor meestal in natuurlijk licht gewerkt kan worden. Er gaat geen energie verloren aan machines of pompen, wijnen en druiven worden verplaatst met behulp van luchtdruk en zwaartekracht.

Typisch voor het traditionele wijnmaken in Navarra is de wijnrijping in betonnen containers waarvan de binnenwanden bekleed zijn met epoxi. Het voordeel van deze betonconstructies is de thermische traagheid waardoor de wijnen niet "lijden". Ze ondergaan een langzame, positieve evolutie zonder oxidatie, vergelijkbaar met rijping in de fles. Tegelijkertijd bezinken de sedimenten op een natuurlijk langzame wijze, waardoor klaringsmiddelen overbodig zijn.

Adegas Valdavia

(DO Ribeira)

Klein familiebedrijf in het dorpje Cuñas (Ourense, Galicië), waar de rivier de Avia een vruchtbare vallei vormt. De landerijen gelegen aan haar oevers brengen de beste Ribeiro-wijnen voort.

De geschiedenis van de wijngaarden en de bodega is nauw verbonden met het Cisterciënzerklooster van San Clodio, aan wie het domein 800 jaar geleden toebehoorde. De oude kelder werd zorgvuldig gerestaureerd waarbij originele materialen en architecturale elementen bewaard bleven. De wijnmakerij beschikt over alle moderne middelen om kwaliteitswijnen te creëren in een perfect huwelijk van traditie en technologie. Errond liggen iets meer dan 2 hectaren wijngaarden

Sinds 1952 legt de familie Úbeda al haar passie in de druiventeelt en het wijnmaken. Eerst grootvader, dan de zoon die het wijnboeren combineerde met zijn beroep als rechter, met nu aan zijn zijde de volgende generatie: Alberto en zijn zus.

De wijnen zijn het resultaat van uiterst gelimiteerde biodynamische productie, uitsluitend van de druiven uit de omliggende velden. Zij kenmerken zich door persoonlijkheid, authenticiteit en exclusiviteit

Adega Eidos Viticultores

(DO Rias Baixas)

Moderne familiebodega in het Galicische dorp Sanxenxo, in het zuiden van de vallei van de Salnés. Aan de voet van de heuvel Padriñan liggen sinds mensenheugenis kleine percelen wijngaarden. Zij genieten van de bijzondere geofysische eigenaardigheden van het estuarium van de Pontevedra. Dat is een brede riviermonding waar zout en zoet water zich vermengen, ideaal ook voor de kweek van zeevruchten. Onder invloed van de Atlantische oceaan zorgt dit voor een microklimaat waar de Albariño-druif floreert en een optimale smaakbalans verwerft: net zoet genoeg, met frisse zuren.

De wijnmakers gebuiken moderne productiekennis die respectvol teruggrijpt naar de oude ambachtelijke methoden maar alle deugden aan de druif weet te ontfutselen.

Bodegas Rodero

(DO Ribero del Duero)

De familie van Carmelo Rodero legt al haar passies in ‘druif, kennis, wijn en kunst’. Al vijf generaties leggen hun hart en hun ziel in de traditie van het wijnmaken. De overgrootouders werkten nog met de oude voetpersen, de grootouders startten de eerste wijncoöperatieve in de streek, waar Carmelo op veertienjarige leeftijd de eerste stappen in de druiventeelt zette. Hij kocht en bewerkte zijn eigen wijngaarden onmiddellijk na zijn militaire dienst. De opbrengst van zijn 30 ha plantages ging 14 jaar lang naar de legendarische wijnmakerij, de Bodegas Vega Sicilia. Ervan overtuigd dat de kwaliteit van zijn “zwarte parels” de solide basis vormden voor een fijne wijn, besloot hij zijn eigen weg te gaan. De eerste wijn die hij op de markt bracht resulteerde uit de oogst van 1991.

De bijzondere ervaring van Carmelo situeert zich in het bewerken van de velden in bepaalde rivierbekkens met kiezelachtige ondergrond, waar hij verbazingwekkende resultaten behaalt. Talloze onderscheidingen, bekroningen en awards getuigen daarvan.

Verjonging en innovatie            

Het typische karakter van de Rodero wijnen is te danken aan de fortuinlijke combinatie van twee essentiele factoren: de unieke, onvergelijkbare karakteristieken van de ‘terruño’ (terroir), en de enorme inspanningen van de wijnmaker en zijn familie: Elena, zijn vrouw, en hun kinderen, Beatriz en Maria.

Dat betekent echter niet dat Carmelo op zijn lauweren rust. Hij bouwde en patenteerde zonet een bijzondere fermentatiezaal met een draaiend platform waarbij de tanks als het ware de druiven zoeken. Zo haalt hij uitsluitend met behulp van de zwaartekracht de quintessens uit de druiven, zonder gebruik te maken van enig pompmechnisme.

Carmelo Rodero combineert traditie met toptechnologie om de druiven hun volledig potentieel te ontfutselen en hun ware karakter tonen.

De lezers van de Spaanse wijngids "Gourmets", kozen  Bodegas Rodero als "Bodega del Año 2015" (Wijnmakerij van het Jaar). 

Vinyes del Terrer

(DO Tarragona)

De naam is een directe verwijzing naar de bijzondere 'terroir'. Negen wijngaarden op 7 hectaren meditteraans land, net onder de Catalaanse stad Tarragona, gezegend met het milde middellandse zeeklimaat, liggen aan de oorsprong van de drie magnifieke wijnen die Vinyes del Terrer voortbrengt. Zomerse regenval vindt zijn weg door de bodem van lumaquela kalksteen en de aanwezige klei houdt net genoeg water vast. (Lumaquela is een gruisvormige kalkafzetting door fragmenten van schalen en schelpen.)

Ideale omstandigheden waarin de wijnstokken en de druiven uitstekend gedijen en optimaal hun rol kunnen spelen in de wijn. Getuige de torenhoge quoteringen in de Spaanse wijnbijbel van Peñin.

Wijnmaker Toni Sánchez-Ortiz van Vinyes del Terrer brengt een stukje aarde in de fles. Hij en zijn team gaan daarbij zorgvuldig te werk, gebruikmakend van moderne en traditionele technieken. Ze kiezen voor de natuurlijke werkwijze (minimale interventie) met de bedoeling geleidelijk te evolueren naar volledig organische landbouw. De totale productie beperkt zich tot 36.000 flessen per jaar.


Alvaro Domecq

(DO Jerez-Xérès-Sherry y Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda)

Don Alvaro Domecq Romero (1940-2005), de bezieler van de sherrybodega die zijn naam draagt, verdeelde zijn passie tussen twee grote liefdes: paarden en wijn. Opgeleid in de Spaanse Rijschool in Wenen, richtte hij in 1973 de Koninklijke Andalusische School voor rijkunst op in Jerez de la Frontera. In 1999 besluit Alvaro Domecq in de voetsporen van zijn voorouders te treden, neemt Bodegas de Pilar Aranda over en geeft er zijn naam aan. Om zich te differentiëren van het al bestaande, uitgebreide sherry-aanbod, positioneert hij zijn merk als een uitgesproken kwaliteitslabel.

De wijnmaker is een vrouw: Ana Real. Zij zorgt voor de 1500 vaten met oude wijn alsof het haar kinderen zijn. Zij zoekt in de beste bodega's naar exceptionele, op eik gerijpte most en voedt die verder op volgens de principes van de traditionele solera. 

 

Aceite Artajo (oliemolen)

(Olijfbossen in Navarra, in het noorden van Spanje)

Al in het midden van de 18de eeuw was Artajo een bekende naam voor olijfolie in Tudela, Navarra. Het bedrijf is nog altijd in handen van Artajo's. Zij bewerken een olijvenplantage van meer dan 200.000 bomen. Naast Arbequina's telen ze nog 11 andere variëteiten. De landlieden omringen de vruchten met toegewijde zorg en volgen nauwgezet de evolutie en rijping op het veld. De oogst vindt plaats in oktober en november. De olijven worden onmiddellijk na de pluk verwerkt in de oliemolen door middel van koude extractie. De extra 'maagdelijke' olie gaat meteen, ongefilterd op flessen van donker glas, om de kwaliteit en de rijke smaak te bewaren en te beschermen tegen het licht. Het resultaat is een donker groene, fruitig geurende extra virgin olijfolie met een verrukkelijke smaak.

Het land kenmerkt zich door zijn specifieke bodem, zijn ligging in het midden van de Ebrovallei en in de nabijheid van de bergen Las Bardenas en Moncayo. De thermische contrasten tussen Mediterraanse, Atlantische en Continentale klimaten, lage tot gemiddelde regenval en het aantal uren zonlicht geven aan de olijven van Artajo hun unieke bijzonderheid.

De gezondheid van extra virgin olijfolie is boven elke twijfel verheven. Artajo brengt de natuurlijke smaken en aroma's naar de keukens om er zijn sensualiteit, kleur en smaak aan toe te voegen. Delicieus, gevarieerd en gezond.