Druiven

De druivensoort is één van de belangrijkste elementen bij de productie van kwaliteitswijnen. Andere variabelen zoals snoeitechnieken, mestsoorten, irrigatie of fytomedicatie kunnen aangepast en veranderd worden, maar de druivensoort is cruciaal omdat deze zijn eigenschappen (positief of negatief) overbrengt op de uiteindelijke wijn. 
Achter iedere wijn zitten één of meer druivensoorten die hun aroma, body en kleur aan het karakter van de wijn geven. Spanje heeft het geluk dat het over een breed scala van hoogkwalitatieve inheemse druivensoorten beschikt, die edele wijnen produceren. Dankzij moderne vinificatietechnieken die de eigen kwaliteiten van de druif respecteren, zijn veel hoogwaardige Spaanse variëteiten, zoals Albariño, Moscatel, Listán of Pedro Ximénez weer in aanzien hersteld. In de loop der tijd hebben ook andere grote internationale variëteiten zoals de beroemde en wijdverbreide Merlot en Cabernet Sauvignon of de zeer uitgebreid verbouwde Chardonnay voet aan de grond in Spanje gekregen.

 

Albariño

Witte druif. Oorspronkelijk uit Galicia. De vrucht is klein, zeer zoet, en heeft een hoog glycerinegehalte en geeft een hoogwaardige wijn. Het is de belangrijkste druif van de DO Rias Baixas. De laatste jaren kent de Albariño een enorme opgang. Geeft kracht en tegelijk finesse aan de wijnen. Kan bovendien hoge alcoholgehaltes combineren met veel aciditeit, wat uitzonderlijk is.

De Albariño, in Portugal onder de naam alvarinho bekend voor de betere Vinho Verde, gedijt uitstekend in de natte en koele omgeving van het uiterse noordwesten van Spanje, aan de Atlantische kust.

De Albariño geeft wijnen die je in zuidelijke landen niet zo snel zou verwachten. Wijnen uit de Rías Baixas combineren sappigheid en extract met een frisse zuurgraad. Door het vochtige klimaat is wijnbouw zeer kostbaar. Samen met een grote vraag maakt ze dat tot de duurste witte wijnen van Spanje.

Albariño-druiven komen slechts uitzonderlijk uit het zuiden van Spanje. Pago de Tharsys in de provincie Valencia bijvoorbeeld kiest bij het oogsten dan ook voor de nachtpluk, als frisser is en de druiven minder gevoelig zijn.

Een goede Albariño heeft een Viognier-achtige, florale neus waarin ook perzik, abrikoos en allerlei andere tropische vruchten voorkomen. In de mond is het in de regel een lichte tot medium-body wijn met frisse zuren en intens fruit.Het is een wijn die in regel jong gedronken dient te worden.

Karakter: abrokozen, citrus, perzik

Bobal

Spaanse druivensoort voor rode wijn. Bobal komt vooral voor in zuidwest Spanje (Valencia, Cuenca en Albacete). Derde rode druivensoort van Spanje met zo´n 100.000 ha aangeplant. Vol kleur. Ook erg geschikt voor rosé.

Karakter: kersen, pruimen, rood fruit

Cabernet Franc

Blauwe druif wijdverspreid in Bordeaux en de Loire. Lijkt op de Cabernet Sauvignon maar geeft een zachtere wijn. Vroeger werd gezegd dat de Mencía verwant zou zijn; intussen is echter gebleken dat dit absoluut niet zo is.

Cabernet Franc is een druivensoort van kleine trossen met donkere druifjes. De wijnboeren werken graag met deze wijnstok, want hij is niet veeleisend en doet het goed op elke grondsoort.

De Cabernet Franc wijn, evenals de Cabernet Sauvignon wijn, heeft een heldere en levendige kleur en draagt de aroma’s van aardbeien en moerbeibessen bij zich. Echter, omdat de wijn wat minder geparfumeerd en gestructureerd is, wordt deze dikwijls samengevoegd met andere soorten.

Karakter: groene kruiden, viooltjes, zwarte bessen

Cabernet Sauvignon

Blauwe druif wijdverspreid in de Médoc en nu over alle continenten. In Catalunya en Navarra wordt ze momenteel aangeplant. In Rioja en Ribera del Duero duldt men de wijngaarden die van oudsher met deze variëteit beplant zijn. In andere gebieden wordt Cabernet Sauvignon aanvaard als experimenteel ras.

Een kleine doffe donkerblauwe druif met een dikke schil. Het sap is zeer aromatisch. In een typische Cabernet Sauvignon ruikt en proeft u naast zwarte bessen ook groene paprika, pure chocolade en munt. In de geur speciaal viooltjes, cederhout (sigarenkistjes) en potloodslijpsel. De druif heeft één van de hoogste pit-vruchtvlees verhoudingen: 1 op 12. Pitten zijn, naast de schil, de belangrijkste tanninebron van wijn. Door zijn tannine is deze druif zeer geschikt om op eikenhouten vaten te rijpen. Dat maakt de stroeve tannine zacht en soepel. Als deze druif in een te koel klimaat groeit nijgen de wijnen naar onrijpheid en zijn wat dun. Een te warm klimaat maakt de wijn wat vlak en geeft een indruk van gestoofd fruit in de geur en smaak.

Karakter: cederhoud, chocolade, zwarte bessen

Cariñena (Carignan/Carinyena)

Blauwe druif, die robuuste, evenwichtige wijnen voortbrengt en goed samengaat met de Garnacha druif. Wijd verspreid over Catalunya en in Rioja, waar ze beter gekend is onder de naam Mazuelo. Wordt beschouwd als een van de voornaamste druiven van de DO's Costers del Segre, Penedès, Tarragona en Terra Alta, maar ze speelt slechts een kleine rol in de DO van haar geboorteland: DO Cariñena, genoemd naar de plaats Cariñena, 60 km van Zaragoza, in de provincie Aragon.

Totale oppervlakte Carinyena wijngaard: 11.753 ha.

Een bijzonder productieve druivensoort voor rode wijn die laat uitkomt en daarom zelden last heeft van schade door vorst. Deze soort rijpt ook laat en kan derhalve goed gekweekt worden in een warm tot heet klimaat. De wijnen ervan zijn nogal rijk aan tannine en hebben vrij veel zuur. De keur is diep. Deze druivensoort wordt meestal gebruikt in blends. Vooral in het zuiden van Frankrijk is de Carignan volop aangeplant, en is hij zelfs de grootste variëteit. In Spanje (Cariñena, Mazuelo) is hij in volume de derde druivensoort. In Cataluna heet de Carinena Samso. 

Karakter: peper, pruimen, tannine

Garnacha (Grenache)

De Garnacha kan goed om met extreme temperaturen. Je vindt ze dan ook vooral terug in Spanje en het zuiden van Frankrijk.

De druif heeft een dunne schil met weinig kleur en is daarom zeer geschikt voor het maken van goede roséwijnen. Bovendien kan ze lang rijpen waardoor vaak een hoog suikergehalte gehaald wordt. Het resultaat is vaak een sterkte, fruitige, bijna zoete wijn.

Karakter: bramen, groene kruiden, specerijen

Godello

Druif die het best geschikt is voor rijping op grote hoogte. Ze heeft een korte cyclus met kleine druifjes die perfect gedijt tegen de hellingen van de vallei. 

De Godello druif is een Galicische druivensoort, een klassieker al bekend in de tijd van de Romeinen. Jarenlang verdween de soort uit beeld en er werden nauwelijks serieuze wijnen mee gemaakt. Maar idankzij een intensief hercultiveringsprogramma is ze weer helemaal terug. Goed geperst levert het een aromatische witte wijn op met aroma's van frisse limoenen, amandelen en kruiden. Breed en aromatisch met een afdronk van exotisch fruit.

Karakter: gele appel, groene appel, perzik

Lado

Druif van duidelijk Atlantische oorsprong, die echter zeer zeldzaam is geworden. Perfecte capaciteit om hoge alcoholgehaltes met hoge aciditeit te combineren (zoals Albariño), aromatisch, maar minder fijn en exotisch dan de Albariño.

Macabeo

Witte druif (ook wel Viura genaamd). Een van de basisrassen voor de mousserende wijn Cava. Komt vooral voor in Catalunya, Badajoz, La Rioja, Tarragona en Zaragoza. Basisdruif voor de DO's Rioja, Costers del Segre, Navarra, Penedès, Somontano, Tarragona en Terra Alta. Totale oppervlakte Macabeo wijngaard: 35.852 ha.

Indien je witte wijn uit de Rioja-streek drinkt, dan heb je veel kans dat deze van de Macabeo druif gemaakt is. Ongeveer 90% van de witte Rioja wordt namelijk van deze variëteit gemaakt. Macabeo wordt in de Rioja trouwens ook Viura genoemd.

Het resultaat is een wijn met hoge zuurtegraad die best jong gedronken wordt. Laat je hem te lang liggen dat heb je kans dat hij zijn smaak en fruitig karakter kwijt is.

Karakter: bloemen, groene appel, noten

Merlot

Merlot klinkt u wellicht bekend in de oren. De blauwe druif komt uit de Bordeaux en geeft zeer aromatische en fijne wijnen. Na Cabernet Sauvignon, is het de meest voorkomende blauwe druivensoort ter wereld. In Spanje wordt ze in Ribera del Duero verbouwd (heraanplanting is echter niet toegestaan), en in Catalunya en Navarra.

De schil is niet zo dik en de druif heeft een relatief hoog suikergehalte. Dit vertaald zich vaak in wijnen met een hoog alcoholgehalte.

De Merlot komt vroeg in het jaar uit. Er is dan ook risico op schade door vorst.

Het resultaat zijn volle en kleurige wijnen in de Pomerol en Saint-Emilion. In andere oorden wordt het vaak gebruikt als onderdeel van een blend met Cabernet Sauvignon.De aanplant van Merlot is de laatste jaren aanzienlijk gestegen. Merlot is wereldwijd zeer populair en men is steeds meer tot het inzicht gekomen dat Merlot in een vrij koele wijngaard moet worden aangeplant. Merlot wordt op deze manier heerlijk fruitig en intens van karakter.

Merlot werd vaak met de Cabernet Sauvignon vermengd, maar wordt steeds meer gebruikt als een op zichzelf staand druivenras.

Karakter: kersen, pruimen, rozen

Muskaat

een druif die vooral gebruikt wordt voor witte zoete muskaatwijnen. Er zijn 200 verschillende soorten muskaatdruiven.De meeste zijn ambergeel of groengeel en hebben een ovale vorm. Het vruchtvlees is in het algemeen knapperig en heeft een nootmuskaatachtige, vaak erg zoete smaak. De oogst vindt plaats tussen juli en oktober.

De muskaatdruif stamt waarschijnlijk uit Turkije en werd in de Romeinse tijd over het Middellandse Zeegebied verspreid.

De muskaatdruif is één van de meest delicate druivenrassen. Ze vallen op door hun frisheid en aromatische smaak. Bijzonder is de zoete en bloemrijke geur en smaak

Muskaat van Alexandrië

In Zuid-Spanje ook bekend als Moscatel de Malaga. De druiven zijn aangeplant rond de Middellandse Zee en worden gebruikt als tafeldruif en voor de wijnproductie. Ze vertonen een matig bedauwde, stugge schil. Een volle en zeer zoete smaak kenmerkt over het algemeen de wijnen, waarin veel van deze druiven verwerkt zijn.

Moscatel de grano menudo

Zee oude variëteit die vermoedelijk afkomstig is van het nabije oosten. Er werden al wijnen van gemaakt in de klassieke tijd. Gedijt in warm, zonnig en winderig klimaat

Palomino

Wit druivenras dat veel wordt verbouwd in Spanje en Zuid-Afrika. Er zijn meerdere sub-variëteiten van deze druif zoals Palomino Fino, Palomino Basto en Palomino de Jerez. De Palomino Fino is daarbij het meest belangrijk vanwege het gebruik voor sherry.

De druif is ook wel bekend onder de naam Listán. Op de Canarische Eilanden kent men de blauwe variëteit Listán-Negro of Listán-Prieto. In Zuid-Afrika wordt de vrucht “White French” genoemd. Ook in Australië en Californië wordt ze verbouwd en vaak gebruikt voor versterkte wijn. De Californische “Mission-druif” blijkt na DNA-onderzoek eveneens een Palomino-druif te zijn. 

Parellada

Witte druif, normaal gesproken gebruikt met Macabeo (Viura) en Xarel.lo in het gebied Catalunya voor de productie van Spaanse mousserende wijnen of Cavas. Potentieel is het een Catalaanse soort van uitstekende kwaliteit, die een fijne, aromatische en verfrissende wijn kan produceren. In koude klimaten is de opbrengst laag, hij produceert dan knapperige, perfect evenwichtige wijnen met voldoende zuur. Jammer genoeg geeft hij in het lagere gebied Penedès, waar hij wijd wordt geplant, eerder saaie wijnen die slechts geschikt zijn voor mengen. Zeer bestand tegen ziektes, speciaal tegen rot, is goed geschikt voor vatgisting en ouderen op eiken.

Karakter: citrus, gele appel, groene appel

Pedro Ximénez

in Andalusië ook wel afgekort tot PX – is een Spaanse witte druivenvariëteit die behoort tot de vitis vinifera en een hoog suikergehalte kan ontwikkelen. In de Spaanse wijnbouw is de druif vooral aangeplant in Andalusië en na Palomino de belangrijkste druif voor zoete(re) Sherry. Ook wordt Pedro Ximénez gebruikt voor Málaga-wijn. De laatste jaren worden er ook meer en meer droge, witte wijnen geproduceerd van deze druif.

Van Pedro Ximénez-druiven wordt in Spanje ook een versterkte wijn onder dezelfde naam gemaakt. Hiervoor worden de druiven één à twee weken onder de hete zon gedroogd op matten, net zoals dat gaat bij strowijn. Het vocht uit de druiven verdampt waardoor de concentratie smaakstoffen en suiker toeneemt. Het sap hieruit is melasse-achtig donker en zoet dat smaakt naar rozijnen en dadels. Na de gisting wordt er wijnalcohol aan toegevoegd. Deze wijn kan verder ouderen op eikenhouten vaten en/of – net als bij sherry – het solera-systeem doorlopen. Het alcoholpercentage ligt doorgaans tussen 15 en 19%.

De drinktemperatuur is afhankelijk van de kwaliteit van de wijn en persoonlijke voorkeur tussen 10 en 20 graden Celsius. Wijn/spijssuggesties: Chocolade-gerechten, zoete nagerechten en blauwschimmelkaas als Stilton. Ook wordt het wel toegepast in zoete vinaigrette en marinades.

Sauvignon Blanc

Witte druif, oorspronkelijk uit Frankrijk. Doet het goed in crianza wijnen, vooral in Rueda en Catalunya.

Shiraz (Syrah)

Syrah is een edel ras dat vooral belangrijk is in de valei van de Rhône en in Australië, waar de soort Shiraz genoemd wordt. (In het overgrote deel van de landen uit de Nieuwe Wereld wordt de Australische benaming gebruikt)

Het resultaat is een wijn met veel tannine, wat hem dus geschikt maakt voor opleg. De geur en smaak heeft tinten van pepers en braambessen.

De beste Franse wijnen van dit ras zijn ontegensprekelijk Hermitage, Saint-Joseph en de Côte Rotie (80% Syrah). In het zuiden van de Rhônestreek en in de Provence wordt de Syrahdruif vooral gebruikt in mengelingen.

Shiraz is een  druif die zijn oorsprong vindt in Frankrijk (voornamelijk Rhônegebied), waar hij 'syrah, wordt genoemd. De Shiraz geeft vaak elegante en levendige wijnen, met een typisch gerookt aroma, kruidig, met zwarte peper, menthol, kaneel, anijs, fruitig (zwarte bessen, frambozen, kersen), pure chocolade, koffie, rozijnen en vanilletonen. De Shiraz laat zich goed mengen met Cabernet Sauvignon en Cinsaut.

Karakter: bramen, peper, zwarte bessen 

Tempranillo

De finesse en uitstekende aromatische kwaliteiten van deze blauwe druif, maken haar tot de ster van alle Spaanse druivenrassen. In sommige streken krijgt deze druif een andere naam: "Ull de Llebre" in Cataluña, "Cencibel" in Castilla La Mancha, "Tinto Fino", "Tinta del Pais" en "Tinta de Toro" in Castilla-León. Komt veel voor in Burgos, Rioja, Alava, Cuenca en Ciudad Real en is een belangrijke druif in de DO's Rioja, Costers del Segre, La Mancha, Penedès, Ribera del Duero, Somontano, Utiel-Requena, Valdepeñas, Cigales, Toro, Extremadura en Madrid. Totale oppervlakte Tempranillo wijngaard: 33.633 ha.

De Tempranillodruif is een vroegrijpe druif, temprano betekent dan ook vroeg. Naast de Mazuelo en de Garnacha is ze een van de basisdruiven voor de betere Riojawijnen. Ook in Navarra enPenedés, twee Noordspaanse wijnstreken, speelt de tempranillo eengrote rol. In de Navarra wordt ze vaak wel vermengd met Sauvignon en Garnacha. De schil van deze druif is erg dik.

Het resultaat is een fruitige wijn met weinig alcohol en tinten van kruiden en bovendien geschikt voor opleg. 

De druif produceert wijnen met veel kleur en structuur die goed op hout kunnen rijpen. Zijn zuurgraad is relatief laag, wat de toegankelijkheid ten goede komt. Tempranillo wordt zowel ongemengd als geblend op de markt gebracht.

Ook in Portugal is tempranillo te vinden en daarmee een van de weinige Spaanse rassen in dat land. De Portugezen noemen hem tinta roriz of aragonez. Buiten het Iberisch schiereiland is de druif  te vinden in Argentinië , waar hij de naam tempranilla draagt.

Karakter: aardbeien, groene kruiden, zwarte bessen

Tempranillo blanco, Maturana tinta en Monastel de Rioja

Zogenaamde minderheidssoorten die momenteel onderzocht worden in de Rioja. Onder andere professor Juan Carlos Sancha experimenteert met groot succes in zijn wijnproject Ad Libitum, wat zoveel betekent als In Vrijheid.

Tintilla de Rota

Spaanse druivensoort voor rode wijn. De wijnen van deze druif kunnen een intense smaak hebben met een kruidige toon. Onder deze naam vooral te vinden tussen Jerez en Cadiz. Synoniemen: Graciano, Tinta Miùda, Morrastel (niet te verwarren met monastrell).

Karakter: kersen, specerijen, veldbloemen 

Treixadura

is de voornaamste druif. Ze rijpt traag en is niet bestand tegen aanplant op grote hoogtes. De schil is grof en hard (vandaar haar naam). Aciditeit is perfect, vol en met florale en fruit aroma’s. De Treixadura wordt in haar coupage aangevuld met andere druivensoorten waarvan we sommige ook terugvinden in andere Galicische regio’s. In Viña Mein ongeveer 12 ha.

Verdejo

Zeer hoge kwaliteitsdruif. Is een van de beste Spaanse witte druivenrassen. Geeft zeer aromatische, zachte wijnen met glycerine. Staat veel in Valladolid (69%), Segovia en Avila. Hoofd-variëteit in de D.O. Rueda. Totale oppervlakte Verdejo wijngaard: 7.041 ha.

Dit is de belangrijkste druivensoort van Rueda. Deze oude druif heeft nochtans 1000 jaar moeten wachten, alvorens een kwaliteitsdruif te worden. Het is een druif die sterk oxidatiegevoelig is en hierdoor uitermate geschikt was om een soort Sherry te maken. Door een beter gecontroleerde oogst en de moderne technologie groeit de Verdejo wijn nu uit tot één van de populairste witte wijnen van Spanje.

De Verdejo heeft op het moment dat hij geoogst wordt een typische felgroene kleur. Sterk oxidatiegevoelige druif, waardoor ze relatief jong geoogst wordt. Omdat oogsttemperatuur belangrijk is wordt dikwijls in de vroege ochtend geplukt.

De neus toont uitgesproken aroma's van grapefruit, citrus, bloesem, mineralen en kruiden. De wijnen van de verdejo druif vertonen over het algemeen een karakteristieke lichte bittertoon.

Karakter: honing, noten, peer

Verdil

Eén van de oudse druivenrassen ter wereld maar ze is vrij zeldzaam komt vrijwel uitsluitend voor in het zuiden van Spanje, met name in de provincie Valencia.

Xarel-lo

Ook wel Pansa blanca genoemd.

Witte druif die samen met de Macabeo en Parellada het basistrio vormt voor de Cava wijnen. Brengt zeer aromatische wijnen voort met een Mediterrane kruidigheid en is een belangrijke druif voor de D.O.'s Alella, Costers del Segre, Penedès, Tarragona en Cava. Totale oppervlakte Xarel.lo wijngaard: 17.065 ha.