Regio's

Spanje is van oudsher een van de belangrijkste wijnproducerende landen ter wereld. Spanje kent een controlesysteem voor de kwaliteit van wijn, waarbij de DO-markering (Denominación de Origen) niet alleen de regio van herkomst aangeeft, maar grotendeels ook de kwaliteit. Het DO-systeem wordt niet alleen voor wijn gebruikt, maar ook voor andere producten, zoals olijfolie.

Naast de DO-kwaliteitswijnen vindt u in Spanje ook Vinos de Mesa - tafelswijnen die meestal in het land blijven - en Vinos de la Tierra. Deze laatste beantwoorden niet aan de regels van één van de DO's of hoger. Dikwijls uit gebieden die nog in afwachting zijn van de DO-status, maar ook wijnen van eigenzinnige designers die buiten de lijntjes willen kleuren en dikwijls uitzonderlijke wijnen maken van zeer hoge kwaliteit. Aan de kenners om ze eruit te halen, want tussen de landwijnen zitten ook veel banale drinkwijnen...

Spanje telt 69 wijn-DO's. Hieronder vindt u de beschrijving van de DO's die u in ons assortiment aantreft.

(Overzichtskaart onderaan de pagina)

 

 

DE KWALITEITGECONTROLEERDE OORSPRONGBENAMINGEN

DO Cava

Voor Cava werd een speciale DO (Denominación de Origen) in het leven geroepen, die minder streekbepaald is dan de DO’s voor de wijnen. De overgrote meerderheid van Cava’s komt uit Catalonië, meer bepaald uit de streek rond Sant Sadurní d’Anoia, waar al sinds eind de jaren 1800 Cava voor verhandeling wordt geproduceerd. De rest komt uit zes verschillende Spaanse districten, waaronder Valencia, waar onze Cava’s vandaan komen. De naam Cava is als sinds 1959 beschermd. Het traditionele productieproces verloopt exact hetzelfde als voor de Franse Champagne. De belangrijkste druivensoorten zijn Macabeo, Xarel-lo en Parellada. Maar ook de Subirat, Garnacha en Monastrell zijn gebruikelijk. Ook toegestaan zijn de Chardonnay, Pinot Noir en Trepat.

Vinos de Pago: ‘Wijnen afkomstig van één wijngaard’

Deze wijnen zijn gemaakt van druiven die onder dusdanige klimatologische en grondsoortomstandigheden geteeld zijn, dat ze representatief en onderscheidend zijn voor een bepaalde ‘plaats’ of ‘landelijk gebied’. De productie en marketing van deze wijnen moeten voldoen aan een zeer uitgebreid stelsel van kwaliteitseisen en tenminste aan alle eisen voldoen die aan een gekwalificeerde en gecontroleerde herkomstbenaming (DOC) gesteld zijn.Bovendien moeten deze wijnen gemaakt en gebotteld worden op het specifieke wijngoed of binnen de gemeentegrenzen van de wijngaard.

 

  Overzichtskaart

DOC Rioja

De wijncultuur in de Rioja, gelegen aan beide oevers van de Ebro, is meer dan 2000 jaar oud. Het district was het eerste Spaanse wijngebied dat in 1925 de DO-status kreeg. In 1991 werd de DO gepromoveerd naar DOCa (Denominación de Origen Calificada, ofwel Gekwalificeerde Herkomstbenaming), een hogere categorie die gereserveerd is voor wijnen die gedurende een langere periode een bewezen consistentie en kwaliteit hebben laten zien. (De enige andere DOC in Spanje is de Priorat.)

Kwaliteit, traditie en innovatie zorgden ervoor dat de Rioja tot de top van de historische Europese herkomstbenamingen behoort.

Onze wijnen komen van La Rioja alta, de hoge Rioja, waar kalkhoudende klei, ijzerhoudende klei en de alluviale bodem mee het karakter van de oogst bepalen.

Lokale microklimaten zorgen mee voor hoogkwalitatieve lokale variatie. Zo liggen de wijngaarden van Castillo de Sajazarra in de beschutting van de Siërras (Cantabria in ht noorden en Demanda in het zuiden), ontvangt matige regenval en geniet milde temperaturen halfweg tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. 

Bodegas Juan Carlos Sancha ligt dan weer aan de rand van de hoge Rioja, in Baños de Río Tobía in de Najerilla vallei. Er heerst een koeler microklimaat door de hoge ligging (550 – 650 m) en de grond is er arm en kalkhoudend. Deze elementen zorgen voor moeizame productie waardoor de druiven een hogere sapconcentratie hebben. De wijngaarden liggen op zuidgerichte hellingen waardoor de hoek waarin het zonlicht valt en het vrije spel van de wind de planten tegen ziektes beschut.

De zeven toegelaten druiven waren tot 2007 Tempranillo, Garnacha, Mazuelo en Graciano voor rode wijnen; Viura, Malvasia en Garnacha Blanca voor witte wijnen. Toen kwamen er een aantal marktgerichte en minderheidsdruiven bij. Deze laatste vormen het stokpaardje van Juan Carlos Sancha: Tempranillo Blanco, Maturana Tinta, Monastel de Rioja…

DO Alella

Heel oud wijngebied dat vooral bekend is voor zijn bloemige witte wijnen. Al sinds de Romeinse tijd wordt hier wijn gemaakt en in de archieven van Barcelona staat hij beschreven als favoriet van de adel.

De wijngaarden lopen van de kust omhoog tot de uitlopers van het gebergte en groeien op verschillende hellingen. Ze worden beschut door de Siërra de Parpers. De Ríos Besós markeert de westgrens van het wijngebied.

De hogere wijngaarden – ook die van Castillo de Sajazarra – hebben kalkstenen stollingsgesteente als bodem en liggen in de beschutting van de bergen. De toplaag, die behoorlijk zanderig is, heet ‘saulo’ (bijna wit granietzand dat poreus is en tegelijkertijd ook in staat is om de warmte goed vast te houden). Er heerst een eerder continentaal klimaat, gelegen in de luwte van de Middellandse Zeewinden

DO Cigales

Altijd geassocieerd met aromatische en rosé wijnen, kregen de producenten ook interesse in het maken van rode wijn zodra het gebied de DO-status had verworven. Daarmee volgden ze het voorbeeld van de overige DO’s uit de Duerovallei en gebruikten ze bovendien ook de mogelijkheden van de belangrijkste druivensoort uit de regio, Tempranillo, ook bekend als Tinta del País. De bodem, het klimaat en de druivensoorten van dit kleine wijngebied (nog altijd minder dan 3.000 hectaren) beloven, samen met de resultaten die bodega’s momenteel voorleggen, veel goeds voor de toekomst.

Intussen blijft dit wel de meest traditionele DO van Castilië en Léon. Bodega’s gebruiken de druiven uit hun eigen wijngaarden, waar de families zelf instaan voor het het werk op het veld en de oogst.

DO Jerez-Xérès-Sherry y Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda 

De streek, de Marco de Jerez, waarvan de volledige naam Denominaciones de Origen Jerez-Xérès-Sherry y Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda luidt, ligt tussen de plaatsen Jerez, Sanlúcar de Barrameda en Lebrija. 

Het gebied heeft een aantal kenmerken die sherry tot een unieke witte wijn maken:

  • Ten eerste heerst in de streek een subtropisch klimaat met milde en natte winters en warme en droge zomers. Per jaar valt er bijna 600 millimeter neerslag, de meeste neerslag valt in de periode oktober tot en met april. December is de natste maand met 109 mm neerslag. Het aantal zonne-uren ligt jaarlijks op zo’n 2.965, dat is bijna tweemaal zoveel als bij ons. In de zomer is er veel wind wat voor enige verkoeling zorgt.
  • Ten tweede is de bodem zeer kalkrijk, wat een aparte smaak geeft aan de druif. Die bodem houdt bovendien veel vocht vast, waardoor er ook in de zomer voldoende water is voor de druiven.
  • Ten derde is het één van de weinige regio's ter wereld waar de Palomino-druif groeit die voor 80% van de sherry gebruikt wordt. Een andere druif die wordt gebruikt is de Pedro Ximénez en op een klein gebied groeit de Moscatel.

DO Montsant 

Had als wijnstreek al een behoorlijke naam opgebouwd als de subzone Falset van de DO Tarragona, toen deze in de herfst van 2001 een eigen regionale DO-kwalificatie kreeg. De wijngaarden liggen in een spectaculair mooi heuvelachtig gebied, tussen hellingen met amandel- en olijfboomgaarden en pijnbomen. Het gebied ligt als een soort hoefijzer rond El Priorato, een ander vermaard wijngebied (dat het tot DOC heeft gebracht). De wijnen van Montsant hebben echter duidelijk een eigen identiteit. De productie is verdeeld tussen coöperaties en familiebodega’s, met vaak jonge, lokaal opgeleide oenologen.

DO Navarra

Vitivinicola Tandem ligt in het oosten van de DO, in de streek genaamd Tierra Estella, ongeveer halfweg tussen Pamplona en Logroño.De autonome regio, met uitgestrekte wijngaarden in het zuidelijk deel, staat bekend als één van Spanje's meest doorwinterde wijnbouwgebieden. De wijngaarden van druivenboeren Pedro Jesús en Angel Lizarraga (vader en zoon) strekken zich uit over 22 hectaren leem- en kleigronden op 600 meter boven zeespiegel. Binnen de koele, eerder strenge continentale weersomstandigheden, genieten de landerijen van een voordelig microklimaat. 

DO Rias Baixas 

Rias Baixas beschrijft zichzelf: lage rivieren. De wijnbouwgebieden liggen onder de 300m dicht bij de Atlantische oceaan en de vele riviermondingen. Het klimaat kenmerkt zich door milde temperaturen met veel en goed verdeelde neerslag.

De wijnstreek is opgedeeld in vier zones waarvan de de Val do Salnes aan de westkust met zijn rotsachtige slibbodems de beste naam heeft (naast Riberia do Ulla, Soutomaior, Condado de Tea en O Rosal).

De DO kwam de laatste jaren in de belangstelling te staan na een hype van de Albariño-wijnen in de gastronomische en lifestyle-media. 90% van de wijngaarden zijn met de Albariño aangeplant. Ze vertonen een erg karakteristiek uitzicht met de druivelaars die op manshoge staken, gelegen op roosters lijken te zonnen in de zilte lucht.

DO Ribeiro 

In zuidelijk Galicië. De streek is bekend om zijn grote aantal kleine, onafhankelijke producenten, die van oudsher wijn van hun eigen druiven maken. Ze maken vooral gebruik van de lokale soorten zoals Albariño en Treixadura voor de witte wijnen. De bodem is meestal zanderig, alluviaal in de geterrasseerde valleien, met een granieten onderlaag. Bergruggen beschermen het gebied tegen sub-Atlantische stormen en zorgen zo voor een microklimaat tussen de Atlantische oceaan en Middellandse zee in, met warme zomers, koele winters en veel neerslag.

In de 17de en 18de eeuw was de Ribeiro bekend om zijn Ribadavia. Pelgrims onderweg naar Santiago de Compostella dronken de zoete wijn en bewerkstelligden ook de eerste export, vooral naar Engeland.

DO Ribera del Duero

Deze befaamde DO ligt op het noordelijk hoogplateau van Spanje op de kruising van vier provincies in de autonome regio van Castilla y León: Burgos, Segovia, Soria en Valladolid. De rivier de Duero formt de ruggengraat voor de wijnproducerende, 115 x 15 km metende landreep met 100 dorpen en kleine stadjes. Deze DO is samen met de Rioja de oudste van Spanje. Ze is onder meer bekend van de vermaarde bodega Vega Sicilia, die de beste wijnen van het Iberische schiereiland zou voortbrengen; uitverkoren door koningen en keizers wereldwijd.

De regio heeft een mediteraan landklimaat met matig tot weinig regen, droge zomers en lange, strenge winters met extreme temperatuurschommelingen. De wijngaarden strekken zich uit over zacht golvende landschappen op een hoogte van gemiddeld 750 tot 850 meter boven zeeniveau met pieken tot 911 m. Productie per ha overschrijdt nooit de 3500 kilo en de druiven ondergaan een zorgvuldige selectie.

DO Rueda 

Zeer oud wijnbouwgebied dat een ware heropleving kende met de instelling van de DO (Denominacion de Origen) in 1980. Het gebied ligt op de hoge noordelijke meseta (hoogvlakte) en strekt zich uit over zacht glooiend landschap tussen steden die in de Middeleeuwen een belangrijke rol speelden in de Spaanse geschiedenis.

Zeer uitgebreide herplanting van de Verdejo, een inheemse druivensoort, bracht een nieuwe generatie frisse, veelal jonge, zeer fruitige witte wijnen voort.

Tegenwoordig beschikken bijna alle bodega’s over roestvrijstalen vinificatie-apparatuur en gebruikt men – om oxidatie te voorkomen –  nachtelijk machinaal oogsten en inert gas op de druiven tijdens het transport van de wijngaard naar de persen. Tegelijkertijd maken wijnmakers hier nog altijd de meest traditionele Spaanse sherry-achtige wijnen van Palominodruiven die geplant zijn nadat phylloxera de wijnstokken verwoestte

DO Tarragona

Gelegen tussen de Penedès en Montsant/Priorat, is Tarragona een van de grootste Catalaanse DO's, met polyvalente bodems en (micro)klimaten om een breed assortiment wijnen voort te brengen. Van kustachtige grond over leem en kalksteen tot graniet naarmate je meer het binnenland intrekt. De wijnen variëren van jonge rode, rosé en witte wijnen tot portachtige ouderlingen. De regio is ook bekend voor zijn altaarwijnen die over heel de wereld geëxporteerd worden.

De meest voorkomende witte druifsoorten zijn de drie typische cavavariëteiten plus Chardonnay en Muskaat. De meest aangeplante blauwe druiven zijn Ull de Llebre (Tempranillo), Cariñena, Garnatxa Negra, Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah.

DO Utiel-Requena

DO Valencia

Oude wijnbouwgebieden – met overblijfsels uit neolitische en Romeinse tijden - rond de derdegrootste stad van Spanje domineren de DO Valencia. Dankzij de eeuwenoude export door de havenstad is de productie hier meer gericht op de buitenlandse dan op binnenlandse markt. Dat vormde een extra stimulans om de kwaliteit van de wijnen door de jaren heen op een hoog niveau te houden, onder meer door de actieve betrokkenheid van de universiteit van Valencia.

De Belda-wijngaarden strekken zich zuidwaarts uit aan de voet van een heuvel. Gelegen in een door kalksteenlagen gedraineerde bodem van zandige leem op een hoogte van 600 meter, genieten zij van warme mediterrane dagen en koude continentale nachten. Typische voorwaarden voor de teelt van regionale wijnstokrassen zoals Verdil, Kleine Muskaat en Monastrell, volgens natuurlijke, minimum-interventiemethodes. De landhuizen met hun schaduwrijke en rotsachtige kant, diep vruchtbare gronden tussen bergen en dalen vol aromatische kruiden geven de traag rijpende druiven de unieke nuances van de regio.