De nieuwe Verdejo's zijn gearriveerd!

De verdejo is voornamelijk thuis in de Ruedastreek die zich uitstrekt ten zuiden van Valladolid. 95% van de aanplantingen van deze wijnstreek - die al productief is sinds de 11de eeuw - bestaat uit Verdejo. Maar ook iets noordelijker in Cigales gedijt deze witte druif. En het moet gezegd: er ís goede witte wijn in Spanje! Die wordt in het hele land gedronken, maar is nog altijd een redelijk goed bewaard geheim in de rest van de wereld.

De Verdejo-druif wordt verondersteld uit Afrika te stammen om van daar naar het noorden te migreren. Het verklaart misschien voor een deel het tintelend zomergevoel van de wijn in vergelijking tot een aantal zwaargewichten zoals de Sauvignon Blanc en de Pinot Gris. De wijnstreek lijkt in zijn uitgestrektheid misschien zelfs wat op de Afrikaanse savannen. Geen schilderachtig heuvellandschap met sprookjesdorpen en charmante wijnkasteeltjes. De Rueda lijkt eerder leeg, verlaten, buitenaards met wat fantasie. Enig teken van ambitieus leven zijn de agressief rechtopstaande Piñones Reales, de lekstokvormige bomen die pijnboompitten voortbrengen en die het platte land toch enige speelsheid geven.
 
Maar de Verdejo houdt ervan: de rotsachtige zandsteen- en kleivlakten in zachte, groene glooiingen. En extreme temperaturen met zo grote verschillen tussen zomer en winter (en zelfs dag en nacht), dat het een vogel de moed tot zingen beneemt. Een landschap vol met oude, gepijnigd ogende wijnstokken die al tientallen jaren - eeuwen zelfs - al draaiend en wringend hun weg door de rotsachtige bodem boren. Het leidt tot het (potentieel) substantiële karakter van de wijn. En gezien het spel van vraag en aanbod ook nog eens tegen een scherpe prijs. Allemaal voor u, de wijndrinker.


Eeuwige jeugd

Een Verdejo-wijn drink je jong en heeft een matige aciditeit en mineraliteit, dankzij die ‘buitenaardse’ bodems. Hij is fruitig maar nooit helemaal rond of weelderig, op een goede manier. Vaak subtiele tonen van anijs of (super) delicate kruidigheid, met een aangename, vluchtige bitterheid - een brutale knapperigheid - in de finale. Het soort waarvan je meer wil. Vooral op een warme dag. Bovendien - en dit is leuk voor het bbq-seizoen dat hopelijk snel aanbreekt - ongelooflijk vriendelijk voor voedsel en zeevruchten. Echt een wittewijnalternatief waar u feitelijk nog geen weet van had.
 
Niet dat we de rivaliteit tussen Verdejo en Sauvignon Blanc willen opdrijven. Er is genoeg plaats in de wereld voor beide. Maar misschien is het nu tijd om een beetje meer plaats te maken voor de Verdejo. Want hij is ideaal voor de lente en de zomer!


Vind onze Verdejo’s in de webshop

Bestellen gaat snel. We sturen ze op of we zetten ze voor u klaar in de Tienda.