De houtopvoeding van de Spaanse wijn

Crianza betekent "opvoeding" en geeft de status aan van Spaanse wijn. Op het etiket komen veelal volgende termen voor. Ze geven de wijndrinker informatie over het rijpingsvermogen van de wijn. 

  • Vino Joven (jonge wijn) is bedoeld om onmiddellijk te drinken. Soms staat er sin crianza op het etiket. Dat betekent dat de wijn niet op het vat bewaard is. Wel in de tank en daarna soms tot zes jaar op fles. Roble is ook een regelmatig voorkomende statusaanduiding. Dat betekent dat de wijn naar goeddunken van de maker in eik gerust heeft, maar niet lang genoeg om het etiket crianza te mogen voeren. Deze wijn zag dan misschien geen of weinig eik, joben is hij niet altijd.
  • Vino de crianza (wijn met opvoeding) is gerijpt in jonge eiken vaten voor hij op fles gaat voor verdere rijping en vrijgegeven wordt. De voorgeschreven termijnen variëren van streek tot streek en naargelang het om witte wijn, rosé wijn of rode wijn gaat. In de regel gaat het om minimum 6 maanden eik (12 maanden in de Rioja) en vervolgens 12 tot 24 maanden fles. Hij mag pas in het derde jaar na de oogst de bodega verlaten. Witte wijnen en rosé wijnen komen een jaar eerder buiten.
  • Reserva rode wijnen moeten drie kalenderjaren doorbrengen in de bodega, waarvan minstens een jaar in barricas (eiken vaten). In het vierde jaar komen ze op de markt. Witte en rosé reservas moeten twee jaar doorbrengen in de bodega waarvan zes maanden in barricas. Ze mogen worden vrijgegeven in het derde jaar.
  • Gran reserva rode wijnen komen enkel uit in bijzonder goede wijnjaren. Ze moeten minstens twee kalenderjaren in barricas en drie jaar op fles doorbrengen. Ze kunnen worden vrijgegeven in het zesde jaar. Witte en rosé gran reservas, nu heel zeldzaam, moeten vier jaar rijpen. In het vijfde jaar mogen ze worden vrijgegeven.


In Navarra rijpen wijnen traditioneel heel langzaam in betonnen citernen, bekleed met epoxy.
Navarra wine aging in concrete