Kwaliteitsniveaus van Spaanse wijn

Spaanse wijnen beantwoorden sinds 1986 aan de standaard EG-reglementeringen die de wijn categoriseren als tafelwijn en kwaliteitswijn. De Spaanse wetgever deelt die verder in.

  • Vino de mesa of tafelwijn 

(Eigenzinnige wijnmakers die volledige onafhankelijkheid eisen bij de keuze van hun methode om unieke en zeer individuele design wijnen te maken, zien zich soms genoodzaakt om zeer hoogstaande wijnen te catalogeren als tafelwijn, omdat ze weigeren de van hogerhand opgelegde regels voor de kwaliteitswijnen na te volgen. Voer voor specialisten en een uitdaging voor fijnproevers.)

  • Vino de la tierra of landwijn, afkomstig uit een van de 28 wijngebieden die werken aan een volledige DO-status in de toekomst
  • Denominacion de origen (DO) is de eerste categorie voor kwaliteitswijn, die beantwoordt aan internationale normen voor druivensoorten, productiemethodes en geografische oorsprong. (Te vergelijken met de Franse appellation d'origine controlée.) Spanje telt momenteel 64 DO's.
  • Denominacion de origen calificada (DOC), voor wijnen die voldoen aan zeer verschillende criteria voor kwaliteit en consistentie. Deze kwalificatie die enkel de DO's Rioja en Priorat toekomt, hangt samen met verregaande kwaliteitscontroles. Van op het veld over de kelders, tot in de marketingafdeling.
  • Vinos de Pago: ‘Wijnen afkomstig van één wijngaard’ is de hoogste categorie in de Spaanse wijnwet. Deze wijnen zijn gemaakt van druiven die onder dusdanige klimatologische en grondsoortomstandigheden geteeld zijn, dat ze representatief en onderscheidend zijn voor een bepaalde ‘plaats’ of ‘landelijk gebied’. De productie en marketing van deze wijnen moeten voldoen aan een zeer uitgebreid stelsel van kwaliteitseisen en tenminste aan alle eisen voldoen die aan een gekwalificeerde en gecontroleerde herkomstbenaming (DOC) gesteld zijn. Bovendien moeten deze wijnen gemaakt en gebotteld worden op het specifieke wijngoed of binnen de gemeentegrenzen van de wijngaard.